Melbourne Office: 03 9579 7977

Residential Project Management

You are here: Home » Projects » Completed Projects » Full Cosmetic Renovation of a CBD Apartment
Friday, 24 Nov 2017

Full Cosmetic Renovation of a CBD Apartment

Thursday, 09 January 2014

Apartment renovations are always particularly challenging due to access and storage constraints, minimising disruptions to numerous neighbours beside you, above you, below you and in the lift as well as generally dealing with small spaces which can very quickly become crowded with people.  This project was no different but it was pleasing to have very positive feedback from the building manager on how well we dealt with these issues and how great we were to work with.

The client for this project had owned the apartment for some time and bought it for their son to live in whilst studying at university.  Once he moved out, it was decided that a complete change of decor was required to give the apartment a lighter, brighter and altogether less 'masculine' feel that was gained from the previous dark joinery, exposed concrete walls and ceilings and polished concrete floors.

The works involved the installation of shiplap timber panelling to a double height wall in the lounge room and the upstairs bedroom and mezzanine rumpus room, complete removal of the kitchen and replacement with a redesigned kitchen complete with hardwood timber floor, built in wine fridge and integrated microwave, building in under the stairs for additional storage, new carpets to bedrooms and living areas, replacement of the vanities and toilets to both bathrooms, a significant amount of new joinery to both bedrooms and the mezzanine rumpus room to increase storage space, amendments to the hydronic heating system, full repaint, electrical work including new light fittings throughout and diagnosing problems and reprogramming the CBus wiring system.

This was a very tricky project from a logistical perspective but the end result is a stunning transformation from a dark and claustrophobic apartment to one that is bright and airy and is very stylishly furnished to now be a very enjoyable place to be.  A great result.

Before

After