Melbourne Office: 03 9579 7977

Residential Project Management

You are here: Home » Projects » Completed Projects » Renovation of a Period Family Home in Canterbury
Friday, 22 Feb 2019

Renovation of a Period Family Home in Canterbury

Thursday, 22 March 2012

This project came to us as a direct referral from a previous client which is always pleasing.  The project involved a design exercise to convert an attic space into a kids' zone complete with two bedrooms, bathroom and rumpus room, to convert the existing separate kitchen, laundry and family rooms into an open plan kitchen/dining/family room with separate laundry and to redesign both the main bathroom and the ensuite.  Initially, the plan was just to convert the attic space and undertake the works downstairs at a later date but the client was so excited by the design for the new kitchen, this was brought forward and the whole project was undertaken at one time.

The works involved the removal of load bearing brick walls and the installation of structural steel beams in the open plan area, complete removal and replacement of the kitchen, laundry and bathroom fittings, fixtures and tiles, removal of two old skylights and the installation of four new, electrically operated roof windows in the attic space, replacement of the windows to the attic bedrooms with double glazed units, new air conditioning and hydronic heating units including extension of the existing hydronic heating system, new carpets upstairs, new hardwood timber floors in the open plan room, a significant amount of electrical works including new light fittings, new television, phone and internet points and painting inside and out. The project also grew to include the replacement of half of the family room roof structure due to the presence of significant rot in structural roof rafters as well as minor works to repair rotten timbers to the existing carport.

One of the trickiest elements of the project was the timber floor to the kitchen/dining/living room which had to span both the timber subfloor of five small rooms of the original house and the concrete slab of the later extension and also match up five doors that opened onto that open plan room.  No easy task but with complete replacement of the timber subfloor, grinding of the concrete slab and careful measurement, an excellent result was achieved.

The finished product is a stunning executive family home that combines the beautiful period features of the original house with a modern, light and bright open plan entertainer's kitchen and living space to the rear of the house with lovely north facing, floor to ceiling windows looking out over the back yard, stunning bathrooms and a separate area upstairs for the clients' teenage children.  A beautiful home that the owners are delighted with.

Before

After